Utilization of Banana as a Raw Material for Cracker Manufacturing
Abstract
Banana fronds have a porous, hollow and fibrous character so their density value is large. Apart from that, banana stems contain more than 50% cellulose. People generally don't pay much attention to banana stems, especially after the tree bears fruit. Therefore, this research attempts to make crackers using Kepok banana leaves as raw material. Hopefully that this research will produce crackers made from banana stems. This research aims to determine the effect of adding banana gedebog, wheat flour on crackers' physical, chemical, and organoleptic quality and the business feasibility analysis of making crackers with the best treatment results. This research aims to determine the effect of adding banana gedebog, and wheat flour on crackers' physical, chemical, and organoleptic quality and the business feasibility analysis of making crackers with the best treatment results. The design used in this research was a Completely Randomized Design (CRD), with 5 treatment combinations whose formulations were: F1 = 70% gedebog banana + 20% wheat flour; F2 = 60% banana banana + 30% wheat flour; F3 = 50% banana gebog + 40% wheat flour; F4 = 40% banana gebog + 50% wheat flour, and; F5 = 30% banana gebog + 60% wheat flour, then each treatment was repeated 3 (three) times to obtain 15 samples. The results showed that the best treatment was found in F2 (60% gedebog flour; 30% wheat flour and 10% tapioca flour with chemical content in the form of: 4.25% moisture content; 15.59% crude fiber; 1.12% organoleptic test; taste preference 3.67 (very like); aroma 3.57 (like), and; color 3.55 (like). Based on the feasibility analysis, manufacturing banana stem crackers based on the best treatment is feasible.
References
Damapolii, Assa, J. R., & Kandou, J. 2017. Karakteristik Organoleptik dan Kimia Bakso Ikan Mujair (Oreochromis mossambicus) yang Disubstitusi Dengan Tepung Sagu (Metroxylon sago) Sebagai Bahan Pengisi. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Sam Ratulangi. Manado.
Daniel S., Miko S., Nopy, Y. Pelatihan pembuatan keripik batang pisang dalam meningkatkan ekonomi masyarakat. BALANGA: Jurnal Pendidikan Teknologi dan Kejuruan 9 (2) 2021: 73-76.
Hapsari, L., Damaiyani, J., Yulistyarini, T., Auliya, I., Gusmiati, L. H., & Zaro, R. M. (2022). Characterization, potential and conservation of Pisang Kates (Musa cv. ABB), a unique local banana cultivar from Pasuruan, East Java, Indonesia. Biodiversitas, 23(7), 3521–3532. https://doi.org/10.13057/biodiv/d230727
Lestari, S., Prastikawati, E. F., & Artharina, F. P. Pemanfaatan pohon pisang untuk meningkatkan ekonomi masyarakat. E-Dimas : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 3.2 (2012): 17- 20.
Kesumaningwati, R. (2018). Penggunaan Mol Bonggol Pisang (Musa paradisiaca) sebagai Dekomposer untuk Pengomposan Tandan Kosong Kelapa Sawit (Utilizing of Banana’s Corm (Musa paradisiaca) Microorganisms as Oil Palm Empty Fruit Bunches Decomposer). Ziraa’ah, 40(1), 40–45.
Olivares, B. O., Calero, J., Rey, J. C., Lobo, D., Landa, B. B., & Gómez, J. A. (2022). Correlation of banana productivity levels and soil morphological properties using regularized optimal scaling regression. Catena, 208. https://doi.org/10.1016/j.catena.2021.105718
Rohmani, Sholichah, & Yugatama, A. Pemberdayaan masyarakat melalui wirausaha kerupuk bonggol pisang di kabupaten sukoharjo. Agrokreatif Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat 5, No. 2 (2019) : 103–108.
Rosariastuti, R., Sumani, S., & Herawati, A. (2018). Pemanfaatan Batang Pisang Untuk Aneka Produk Makanan Olahan Di Kecamatan Jenawi, Karanganyar. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services, 2(1), 21. https://doi.org/10.20961/prima.v2i1.36114
Sumbawati, N. K., Tara, U., Karmeli, E., & Rachman, R. (2023). Pemanfaatan Batang Pisang Menjadi Bahan Olahan Keripik Sebagai Produk Usaha Untuk Meningkatkan Perekonomian Umkm Dan Mengurangi Limbah Batang Pisang Di Desa Ledang Kecamatan Lenangguar. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 328–335. https://jurnalfkip.samawa-university.ac.id/karya_jpm/index
Saptaningtyas, W.W. Endah dan T. Nurwidayati. Kajian Literatur Menuju Ekonomi Sirkular Untuk Pisang dan Produk Olahannya. Prosiding SNITT Poltekba 4 (2020) : 515-522.
Sidiq, A. W., Niati, A., Rizkiana, C., & Soedarmadi. Pemberdayaan ibu rumah tangga dalam upaya peningkatan kesejahteraan keluarga dengan memanfaatkan limbah pohon pisang. Jurnal Surya Masyarakat 2.2 (2020) : 110-114.
Sogo, S. H., Kurniasari, I., & Sutoyo. Pengaruh penambahan limbah kulit pisang kepok (musa paradisiaca Linn) dalam pembuatan kerupuk. Jurnal Agriekstensia 17 (1) 2018: 77-81.
Sulistiyani. 2015. Pengaruh Penggunaan Jamur Kuping (Auricularia auricula) Sebagai Bahan Pensubstitusi Daging Sapi Terhadap Komposisi Proksimat dan Daya Terima Bakso. Publikasi Karya Ilmiah. Program Studi S1 Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan. Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta.
Syarifuddin, H. Prospek pemanfaatan limbah batang pisang dalam mendukung ekonomi kreatif masyarakat ramah lingkungan. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 3 (2019):27-34.
Winarno, F.G. dan S. Koswara. 2002. Telur: Komposisi, Penanganan dan Pengolahannya. Bogor: M- Brio Press